2024. június 08., szombat 13:20

Határtalanul kiránduláson a kodályos diákok

                                                         keszult   bga alap logo

 

 

határtalanul 2024 1

Határtalanul kiránduláson a kodályos diákok

Barangolás a Délvidéken Szabadkától Fiuméig ( HAT-KP-1-2023/1-001690) címmel a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 31 diákja és 4 tanára kapcsolódhatott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult Határtalanul programba.

Ez a tanulmányi kirándulás minden évben a 7. évfolyamon tanuló diákoknak szól. A program célja a környező országok magyar lakta területeinek meglátogatása, a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, a kiválasztott tájegység történelmi múltjának, etnikai sajátosságainak feltárása, a trianoni békeszerződés földrajzi aspektusainak bemutatása.

A program megvalósulása három szakaszban történt.

Az előkészítő szakasz már a tanév elején megkezdődött, melynek során a tanulók rendhagyó történelem, irodalom, vizuális kultúra és osztályfőnöki órák keretében készültek a látnivalók befogadására, az ismereteik bővítésére és elmélyítésére.

Az utazás, mely a pályázat legizgalmasabb részét képezte 2024.05.15. és 18. között valósult meg. Az erről készült összefoglalót Orbán Csilla Nóra, 7. osztályos tanuló gondolataiból ismerhetjük meg.

„2024.május 15-én reggel 7 órakor felültünk a buszra, és elindultunk az iskola parkolójából Szerbiába. Útközben jó volt a hangulat, mindig ment valamilyen zene, legtöbbször olyan, amit mindenki ismer, így tudtunk közösen énekelni. A határnál kétszer is volt ellenőrzés, de hamar túlestünk rajta. Miután átértünk Szerbiába, Szabadkán sétáltunk egy kicsit. Megnéztük Mátyás király és I. Péter szobrát. Ezt követően elmentünk megnézni a városháza szecessziós épületét. Megtekinthettük a dísztermet, felmentünk a toronyba, ahol gyönyörködhettünk a kilátásban, ezenkívül megcsodálhattuk a Kék szökőkutat, illetve a Szabadkai Zsinagóga épületét. Mindezek után a Kosztolányi Dezső szobornál felolvastuk a költő Szobor című művét. A következőkben betekinthettünk egy szerb iskolába, ahol google fordító segítségével tudtunk beszélgetni a helyi diákokkal. A szállás elfoglalása előtt rengeteg állatot szemlélhettünk meg a Palicsi Állatkertben, illetve a helyi tavat is megcsodálhattuk. Első este Kishegyesen a Kátai tanyán szálltunk meg. Másnap reggel 8 körül indultunk el Horvátországba, Zágrábba, ahol megnéztük Tomislav, horvát király szobrát, a Művészeti Pavilont, a meteorológiai órát, a Liszt Ferenc Intézetet, Zágráb város felülnézeti szobrát, Jellasics bán szobrát és a Szábort. Ezután megérkeztünk Crikvenicába, ahol elfoglaltuk a szálláshelyet. Harmadik nap 9 körül indultunk el Fiumébe. Itt megcsodálhattuk Tersatto várát és az Istenszülő templomát. Később kimentünk a tengerpartra, ahol vásárolhattunk szuvenírt és fagyit. Délután részt vettünk egy hajókázáson, illetve volt lehetőségünk megfürdeni a tengerben. Este felé megtekintettük a naplementét, sétáltunk a városban. Negyedik nap reggel elköszöntünk a tengertől. Dél körül megérkeztünk Varasdra, ahol az Erdődyek kastélyának falai között bandukolhattunk. Kettő óra körül Csáktornyára érkeztünk. A Csáktornyai várban barangolhattunk, majd megkoszorúztuk a Zrínyi Miklós szobrot, ezenkívül megtekintettük Turul szobrot is. Késő este érkeztünk meg az iskolához.

Élményekkel teli kiránduláson vettünk részt. A kedvenc program számomra az állatkert körbenézése volt, mert sok aranyos kecskegidát láttunk. Remélem máskor is ilyen jól fog sikerülni az utazás”.

A pályázat lezárásaként az utazó diákok és az őket kísérő pedagógusok Témanappal készültek, az iskola felső tagozatos diákjainak, ahol power point bemutatókkal élménybeszámolókkal és útifilmmel adták át élményeiket, tapasztalataikat és csináltak kedvet a következő évfolyam számára.

Hanka Timea osztályfőnök

határtalanul 2024 2