2019. március 17., vasárnap 10:44

Polgármesteri díszoklevéllel jutalmazták iskolánkat

2013. szeptember 21-én ünnepélyes képviselőtestületi ülésen adták át a Hatvan Város Polgármesterének Díszoklevele kitüntetést, amely a legmagasabb elismerés városunkban. Ezt a rangos díjat idén a Hatvani Kodály Zoltán Általános Iskola is megkapta. GRATULÁLUNK!

 

A kitüntetés indoklása: a Hatvani Kodály Zoltán Általános Iskola 1986 szeptemberében nyílt meg, Hatvan város legfiatalabb általános iskolája. Tanulólétszámuk az utóbbi években folyamatosan emelkedett, amely az intézmény pedagógiai-szakmai munkájának elismerését is jelenti. Jelenleg az Alapító Okirat szerinti maximális gyermeklétszámmal, 416 fővel működik. A nevelőtestület tettrekészségét, progresszivitását mutatja, hogy több szakmai-pedagógiai innovációt vezettek be. Az elmúlt 28 évben lezajlott fejlesztések kiindulópontja az volt, hogy a tradicionális oktatás mellett a korszerű pedagógiai módszerek is előtérbe kerüljenek, s ez legyen a hangsúlyos elem a pedagógiai folyamatokban. Az intézmény 1988 óta a Zsolnai-féle értékközvetítő és képességfejlesztő alternatív pedagógia szerint működik. Ez alapján az egyénre szabott differenciálás jellemzi a mindennapi pedagógiai gyakorlatukat. A munka és tanulásszervezés jellemzője, hogy a tanuló egyénre koncentrál, annak fejlettségére, tanulási tempójára. Pedagógiai hitvallásuk a nevelést és a tanítást egységes, egymástól el nem különíthető és el nem különített tevékenységként kezeli. Legfőbb pedagógiai elvük: a sokféle, eltérő képességű és érdeklődésű gyermekben megtalálni, felismerni az egyéni fejlesztés lehetőségeit, hogy a tanulók sikerélményhez jussanak abban, amiben tehetségesek.

A Hatvani Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói rendkívül versenyképesek. Az elmúlt évtizedben számtalan városi, megyei, regionális és országos tanulmányi valamint sportversenyen szerepeltek kiemelkedően. Az elmúlt évek két legkiemelkedőbb eredménye:

A 2011/2012. tanévben a sport diákolimpiai országos döntőin elért eredmények alapján az ország 3300 általános iskolájából a Kodály a 31. helyen végzett, míg a 2012/2013-as tanévben a Tudományos Diákköri Konferencia országos döntőjén Budapesten 4 első helyet szereztek az iskola tanulói.

Az intézményben folyó tehetséggondozó munkáért a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "akkreditált kiváló tehetségpont" címet adományozott az iskolának.

A Kodály pedagógusai Eötvös József szavait vallják magukénak, amely a következő:

"Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogyan tanítjuk,- amit az iskolában tanultunk, annak nagyobbik részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad."

Tovább a kategóriában: « Farsangi bál Iskolánk megújult »