Nyomtatás
2020. június 10., szerda 09:17

Bod Péter Könyvtárhasználati verseny országos döntője diákszemmel

Ebben az évben én is részt vettem a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen, amit minden évben megrendez az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 1993 óta.

deim1A verseny célja a tanulók könyvtárhasználati tudásának, logikus gondolkodásának fejlesztése. Az érdekesség és az életszerűség érdekében a versenynek minden tanévben van egy témája, a feladatok ehhez kapcsolódó helyzethez kötődnek.

Az idei tanév témája: „A világűr és az ember” volt.

A felkészülési folyamat 2019 nyarán kezdődött és több hónapot vett igénybe, ami során jobban megismerkedtem a korábbi könyvtárhasználat tanárommal, Melykóné Tőzsér Judit nénivel, aki most a felkészítő tanárom szerepét töltötte be. Az iskolában szeptembertől kezdődően heti egyszer volt tehetséggondozó óránk a könyvtárban. Sok feladatlapot és külön feladatot oldottunk meg.

Az országos írásbeli fordulóra a 828 diákból 246 jutott tovább. Itt már sokkal összetettebb és különböző gyakorlati- és írásbeli feladatokat oldottunk meg a világűr témához kapcsolódóan. Pl. sci-fi írókat kellett kiválasztani egy felolvasóprogramhoz, értékelni kellett egy magazin formai minőségét, a holdfogyatkozáshoz kapcsolódó magyar népi hiedelmeket kellett gyűjteni egy összehasonlító kutatáshoz, vagy egy bolygópályákról szóló cikkben lévő adatokat kellett rendszerezni és újabb kérdéseket feltenni, a kutatás folytatásához. Minden feladathoz szakkönyvtárat és internetes adatbázist egyaránt lehetett használni. Végül hosszas keresés után sikerült hiteles forrásból releváns adatokat találnunk.

deim4Az országos írásbeli fordulón - Egerben – kamatoztathattam a tudásomat, amit az eddigi felkészülésem során szereztem. A feladatok a Galaktika című újság robotokkal való szerkesztéséről szólt.

Büszke vagyok arra, hogy kreatív feladatmegoldásommal sikeresen bejutottam az országos szóbeli döntőbe, a 11. helyen.

Ekkor egy teljesen más tanulási és felkészülési formát kellett alkalmaznunk és intenzívebben heti 2 alkalommal tartottunk órát. Ezután a koronavírus járvány miatt előállt mindenkinek új helyzetben át kellett térnünk a digitális kapcsolattartásra, ami egy kicsit megnehezítette a munkánkat.

Annak ellenére, hogy a legtöbb országos versenyt döntő nélkül zártak le, a szervezők úgy döntöttek, hogy az új helyzetre való tekintettel online formában rendezik meg ezt a döntőt.

A döntőt videóüzenetben nyitotta meg Péterfi Rita, az OPKM főigazgatója és Dömsödy Andrea, a verseny szakmai felelőse. Majd a diákokat egyesével "hívta be" a zsűri a feladat megoldására.

A rendelkezésre álló 15 perces időlimit alatt néhány egyszerűbb feladatot kellett megoldani, ahol videóhívás és képernyőmegosztás segítségével értékelték a versenyzők feladatmegoldását és az információkeresés logikai gondolatmenetét. Ez alkalommal a feladat a Holdra szállás és Barbicane elnök kapcsolatát kellett megvizsgálni. Ezt a feladatot nagyon érdekesnek találtam, ezért nagy lelkesedéssel próbáltam megoldani.

2020.május 5-én megtörtént a nyilvános eredményhirdetés online módon, amelyen 8. helyezést értem el holtversenyben.

Összességében nagyon jól éreztem magam a felkészülés és a verseny során. A verseny döntőjének különleges kivitelezés rendhagyó módja nagyon izgalmas és élvezetes volt.

Deim Dávid