Iskolánk

Szülőknek

Események

Pályázatok

Határtalanul

 

2018-as Határtalanul program fotói

Irodalom és Túrázás Biharban

A Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 26 hetedik, 4 nyolcadik osztályos tanulója és 3 kísérő pedagógus a HAT-16-01-0650 pályázat keretében tanulmányi kiránduláson vett részt, 2017. március 13. és 15. között.

Pályamunkánk címe: „Irodalom és túrázás Biharban”.

Első megállónk Nagyvárad volt, ahol a római katolikus székesegyházat és a város szülöttének, Szent László királyunknak a szobrát tekintettük meg. Elsétáltunk a Petőfi-parkba, ahol koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor szobránál, majd ellátogattunk Ady Endre törzshelyére is, az EMKE kávéházba. Ezután városnéző sétát tettünk Nagyvárad történelmi emlékekkel, szobrokkal, szép terekkel ékesített központjában. Utunk Nagyszalontára vezetett, ahol Arany János „nyomában jártunk”. Megtekintettük a Toldi szerzőjének szobrát a líceum előtt, a szülőház helyén álló emlékházat és a Csonka-toronyban berendezett emlékkiállítást. Ellátogattunk a szalontai gyermekotthonba, ahol a fiúk futballmérkőzésen mérhették össze a tudásukat. A nap végén pedig átadtuk a gyerekeknek gyűjtött játék- és könyvadományunkat.

A második napon az UNESCO világörökségeként tartott a Pádis-fennsíkra kirándultunk, ahol jártas túravezetőnk, András irányításával közel 10 kilométert tettünk meg a 40-60 cm-es hóban. A havas kalandok után a Glavoj-réten pihentünk meg.

A harmadik és egyben kirándulásunk utolsó napján Köröstárkányba mentünk. Gábor Ferenc neves író és helytörténész mesélt a tárkányi hagyományokról és leróttuk kegyeletünket a márciusi események áldozatai előtt. Várasfenesen a környék leggazdagabb tájházát, és a Győrffy István Népismereti Otthon kiállítását néztük meg, majd a Királyerdő vadregényes tájain haladtunk az érmelléki területekre. Érmindszenten Ady Endre szülőházát és a benne kiállított személyes tárgyakat, majd Nagykárolyban a felújított Károlyi-kastélyt jártuk be.

Kirándulásunk megvalósítását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 897 000 Ft-tal támogatta. Köszönjük az emlékezetes utat!

A kiránduláson készült fotókat itt lehet megnézni.

Agria TV riportja

 Hatvani hírlap beszámolója


Határtalanul Gyimesben

 

A Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 40 hetedik osztályos tanulója és 4 kísérő pedagógus, a HATÁRTALANUL HAT-15 -05-0340 pályázat keretében erdélyi tanulmány úton vett részt, 2016 május 02-05. között.

A pályamunka címe: ”Hagyományőrzés és népi kultúra Csángóföldön”.

Első magállónk Nagyvárad volt, ahol a püspöki székesegyház parkjában a városalapító Szt. László királyról emlékeztünk meg. A Petőfi parkban sétálva megálltunk József Attila, Petőfi Sándor, Bethlen Gábor fejedelem szobránál. Utunkat a Királyhágón át folytattuk Farkaslakára. Tamási Áron sírjánál egy tanuló verset szavalt, majd felkötöttük az emlékezés szalagját.

Kedden reggel indultunk Gyimesközéplokra, ahol az ebéd elfogyasztása után kézműves foglalkozás (gyöngyfűzés) következett, majd vidám szekerezésen vettünk részt a Jávárdi- pataki vízeséshez. Visszafelé az eleredt eső sem tudta elmosni jó kedvünket. Szerda reggel hideg, esős időre ébredtünk. A reggeli elfogyasztása után Gyimesbükkön megtekintettük a Kontumáci Kápolnát, és a Rákóczi-vár romjait. Utunk Pusztinára vezetett, ahol a moldvai csángó magyarok egyik legismertebb énekese Nyisztor Ilona várt bennünket. A Szent István templomban kápráztatott el szívig hatoló énekével. Meglátogattuk az általa vezetett helyi Magyarság Házát. Az ide járó gyerekek énekeltek, verset szavaltak, mesét mondtak, hangszeren játszottak, majd közösen moldvai táncokat táncoltunk. Felemelő érzés volt zárásként a magyar és a székely himnusz közös éneklése.

A Borospataki skanzen után a Csíksomlyói kegytemplom következett, majd megmásztuk a Jézus hágót és gyönyörködtünk a kilátásban.

Utolsó nap Kolozsvár nevezetességeivel ismerkedtünk. A Heltai Vendéglőben egy órás táncházban élő gyimesi zenére vigadoztunk. Megálltunk Válaszúton a Kallós Alapítvány múzeumánál és szerencsénk volt, mert Zoli bácsival is találkoztunk.

Részünk volt vendégszeretetben, láttunk gyönyörű tájakat, műemlékeket.

Programunk megvalósítását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 1 475 000 Ft-tal támogatta.

Köszönet a gyermekek nevében!

A kiránduláson készült fotókat itt lehet megnézni.

A pályázatról az Agria Tv oldalán is olvashatnak: www.agriatv.hu

 

A Határtalanul az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat, ami az általános iskolák 7. évfolyamos diákjainak nyújt anyagi támogatást, hogy tanulmányi kiránduláson vehessenek részt a környező országok magyar lakta területeinek valamelyikére.

Az előző tanév végén tanáraink, Hanka Timea és Lisztikné Iván Terézia egy erdélyi tanulmányi kirándulás megszervezésére pályáztak, így 2015. májusában, iskolánkból először 44 diák, 5 pedagógus kísérővel egy 5 napos tanulmányi kiránduláson vehetett részt Székelyföldön.

A tanulmányi kirándulás témája: Kulturális, földrajzi és irodalmi barangolások Erdélyben. Az indulást megelőzően tanáraink előkészítő hon- és népismeret, irodalom, történelem és földrajz órákon készítették fel a diákokat a látnivalók tudatos megélésére. Utazásunk során ellátogattunk Székelyföld szívébe, ahol idegenvezetőnk nyújtott hasznos és érdekes információkat, valamint diákok kiselőadásait és szavalatait hallgathattuk meg.

Hatvan Tv felvétele: https://www.youtube.com/watch?v=i1guDP-Q2R8

Utazásunkról a Hatvanonline is beszámolt: http://hatvanonline.hu/hir/Erdelyi_tortenelemora_a_diakoknak/0/6/7753

Az utunk során készült fotókat itt lehet megnézni.

 

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek - Kirándulások székelyföldön című nyertes pályázathoz kapcsolódó áprilisi programjaink:


április 9. "Határtalanul" - Hon és népismeret fakultatív óra

április 15. "Határtalanul" - Erdély földrajza fakultatív óra

április 20. "Határtalanul" - Erdélyi írók, költők fakultatív óra

április 21. "Határtalanul" - Előkészítő történelem óra

április 22. "Határtalanul" - Előkészítő történelem óra

április 23. "Határtalanul" - Előkészítő történelem óra, utazás előkészítés

április 27. "Határtalanul" - Erdély történelme: Kik azok a székelyek? fakultatív óra

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett "Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" című pályázati felhívásra Kirándulások Székelyföldön címmel pályázatot nyújtottunk be.

Az oktatási miniszter döntése alapján 1 407 400 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. Ez az összeg 44 hetedikes diák és 5 kísérőtanár utazási és szállás költségeire fordítható.


Zene

Mai napon történt

december 12. : A mai napra nincs érdekesség.

Eseménynaptár

Tanulóink munkái

2012. tavaszi rajzpályázat

További képek >>

Galéria

2015.03.20. Viz világnapja

További képek >>